V.P.K.BDOCTYPE html> Wat is dat voor kerk ?

Wat is dat voor kerk?

Home ] [ Up ]


Op de hoek Bexstraat/Florisstraat (nabij het Stadspark) te Antwerpen staat al meer dan een eeuw een kerkgebouw. Misschien bent u er al wel eens langsgelopen en hebt u zich afgevraagd, wat dàt nu weer voor een kerk is...

WILT U ACTUELE INFORMATIE surf dan naar de website van de geloofsgemeenschap zelf: www.christusgemeente.be

WILT U HISTORISCH-CULTURELE informatie surf dan naar de website van de protestantse cultuurkring https://christuskirche.wursten.be/bexstraat13.htm

 


interieur kerk

Een christelijke kerk...

maar niet Rooms-katholiek:

Als u de moeite zou nemen om het gebouw van binnen te bezien, dan zou u meteen de eenvoud en de soberheid van het interieur opvallen:

  • geen beelden

  • geen altaar,

  • geen wijwatervat,

  • geen...

Heel de bouw van de kerk richt uw blik naar voren, waar de 'kansel', of preek-stoel staat, met daarop een opengeslagen bijbel. Dat is niet voor niets zo. Centraal in de kerkdiensten staat namelijk de lezing en uitlegging (verkondiging) van de Heilige Schrift, de bijbel.Aan de ander kant van de kerk (bij het rozet) staat een orgel. Dat wordt tijdens de dienst intensief gebruikt om de gemeentezang te begeleiden. Zo geeft de inrichting van het gebouw al een idee van wat er in de kerkdiensten zelf gebeurt: De bijbel krijgt het woord en de gemeente, het kerkvolk antwoordt op het gehoorde woord met liederen en gebeden.


Wat gebeurt er zoal in de kerk ?

Het eerste en voornaamste heb ik al aangeduid: elke zondag is er om 10.30 uur een kerkdienst.Het Woord van God, dat - zo geloven wij - in de bijbel zijn beslag heeft gekregen, wordt gelezen en uitgelegd en rondom dat Woord proberen wij als christenen tot kennis van God en van onszelf te komen, zodat wij beter verstaan wat onze plaats en opdracht in deze wereld is. Kenmerkend is ook de belangrijke plaats die muziek en zang in dit geheel inneemt.

Tijdens de kerkdienst wordt er in een nevenruimte een 'kinder-kerk'gehouden, waar het bijbelse gedachtengoed op een aangepast niveau aan de kinderen wordt overgedragen. Tijdens bijzondere diensten wordt er ook plaats ingeruimd voor de kinderen in de gewone viering.

Doordeweeks wordt het gebouw enkel gebruikt voor kleine vergaderingen, die plaatsvinden in de consistoriekamer(vergelijkbaar met de sacristie) bijvoorbeeld de vergaderingen van de kerkeraad. Dat is het leidinggevend orgaan van de gemeente en iets typisch protestants. Zij bestaat uit de predikant en een aantal door de gemeenteleden zèlf uit hun midden gekozen 'ambtsdragers', die in volledige collegialiteit de gemeente leiden.

Niet minder wezenlijk voor de kerk zijn de samenkomsten op doordeweekse dagen: Het gaat hier o.a. om:

  • bijbelgroepen, waar men samen de bijbel bestudeert en probeert op het leven te betrekken.

  • geloofsonderricht (catechese) voor jong èn oud.

  • gespreksgroepen over geloven en wat dat betekent voor het leven en de zin van het leven.


Verenigde Protestantse Kerk in België

Deze kerk (die zichzelf bij voorkeur 'Christusgemeente'noemt) is onderdeel van de Verenigde Protestantse Kerk in België (V.P.K.B). Dat is de protestantse kerk, die officieel door de Belgische overheid is erkend. Zij is in 1978 ontstaan uit een fusie, een vereniging van drie voordien onafhankelijke kerkgenootschappen. In heel België kunt u ruim 110 protestantse 'parochies' aantreffen (waarvan overigens 2/3 in Wallonië en 1/3 in Vlaanderen), die tot deze V.P.K.B behoren. Wilt u meer weten over deze kerk, bezoek dan de site van de V.P.K.B op internet.

In Antwerpen en omgeving zelf zijn er zes V.P.K.B-gemeenten ('parochies'):

  • Antwerpen-noord: Lange Winkelstraat 5 (2000 Antwerpen)

  • Antwerpen-zuid: Sanderusstraat 77 (2018 Antwerpen)

  • Antwerpen-oost: Bexstraat 13 (2018 Antwerpen)

  • Antwerpen-Linkeroever: Hr. van Bergenstraat 1 (2050 Antwerpen) [opgeheven]

  • Brasschaat: Leopoldslei 35 (2930 Brasschaat)

  • Boechout: OLV-plein (2530 Boechout)

Antwerpen-oost (wij dus) zijn ook nog tegenwoordig in de stad in de vorm van het "bijbelhuis" (Lange Dijkstraat 50 nabij het St. Jansplein).Samen met nog andere protestantse gemeenschappen en kerken dragen zij de werking van het Protestants Sociaal Centrum aan de Lange Stuivenbergstraat 54-56.


Een kleine stukje geschiedenis

Al sinds 1856 (jazeker !) komt de 'Christusgemeente' samen, eerst in het Schipperskwartier en sinds 1893 in dit kerkgebouw. Misschien herinnert u zich nog dat er vroeger twee kerken naast elkaar stonden in de Bexstraat. De grootste (vanwaaruit ook de radio 't kerkske uitzond) is indertijd wegens bouwvalligheid gesloopt, de kleinste van de twee is bewaard gebleven en in de 1986 van buiten en in 1997 van binnen nog eens geheel gerestaureerd.

Als u belangstelling hebt om het gebouw eens te bezichtigen of om een kerkdienst mee te maken, neem gerust contact op met de predikant of loop gewoon binnen op een zondag-ochtend.... Wie geïnteresseerd is in geschiedenis die kan een hoofdstuk uit het jubileumboek bekijken, dat in 1993 bij het 100-jarig bestaan van de kerk is uitgegeven onder de titel: "Bewaar het pand".


Dick Wursten

terug naar boven